Wat zijn zorgen en wat is overbezorgdheid?

De stap naar een positiever leven door te leren wat zorgen zijn!

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Wat zijn zorgen? Iedereen kent het woord wel en ook iedereen heeft ze wel eens: zorgen! Zorgen om de kinderen, om je werk en om je sociale leven. 

Doe ik het allemaal wel goed? Zijn de kinderen wel gezond en wat doe ik als er iets niet goed met ze is?

Dat iemand zich zorgen maakt is eigenlijk heel normaal en menselijk. 

Maar wat zijn zorgen precies en waardoor ontstaan ze eigenlijk? En wat is eigenlijk het verschil tussen je zorgen maken en overbezorgd zijn?

In deze blog ga ik jou uit leggen wat zorgen zijn, hoe ze kunnen ontstaan en wat het verschil is met overbezorgd zijn.

Hoe kan ik het woord ‘zorgen’ het beste uitleggen?

Het woord zorgen kent eigenlijk meerdere betekenissen. 

Zorg dragen voor iets, bijvoorbeeld zorgen dat je ergens op tijd bent. Maar zorgen, zoals bedoeld in dit artikel, betekent letterlijk ongerustheid en bezorgdheid.

Het woordenboek geeft als synoniemen bekommernis en sores. Al deze woorden hebben te maken met je geestesgesteldheid.

Wat zijn dus zorgen? Ongerustheden die zich in je hoofd afspelen.

Bekijk het eens positief!

Je zorgen maken is in veel gevallen effectief en positief. Het is een kwaliteit die aangeeft dat je voelhorens hebt voor dingen die mis kunnen gaan, of anders kunnen lopen dan verwacht of de bedoeling is. 

Je zorgzaamheid kan je als kernkwaliteit zien! 

Als je deze kracht goed gebruikt bent je dus goed voorbereid op mogelijke risico’s. Je bent gericht op details en kwaliteit en houdt niet van halfbakken werk!

Zijn mijn zorgen terecht?

De zorgen die je hebt zijn vaak terecht en je voorziet dingen die fout kunnen gaan. Maar wanneer je je te veel zorgen gaat maken, beïnvloedt dit je leven en is er geen ruimte meer voor de dagelijkse dingen.

Maar laat het niet doorslaan

Wanneer de zorgen doorslaan, wordt je kracht een valkuil! Je komt dan in een vicieuze cirkel, waar moeilijk uit te komen is. Door de zorgen ga je alles negatief zien. 

Het is dan belangrijk om beter te leren relativeren. Als je eenmaal in de vicieuze cirkel zit, krijg je last van piekeren, wat jou en je situatie niet helpt. 

Op den duur ontstaan er allerlei psychische en lichamelijke klachten wanneer er geen halt wordt toegeroepen aan deze zorgen.

Wat zorgen zijn ten opzichte van overbezorgdheid

Zodra een zorgenmaker in een vicieuze cirkel komt, komt de zorgdrager ook in zijn valkuil terecht! Je wordt dan overbezorgd en overbezorgdheid heeft geen enkel doel!

Als je overbezorgd bent dan weet je vaak wel dat dit helemaal niet goed is en de ander niet helpt. Het zijn vooral je eigen angsten die geprojecteerd worden. 

Als je overbezorgd bent dan maak je je overal druk om, voornamelijk en veel om dingen waar je geen invloed op hebt. 

Je creëert een eigen wereld in je hoofd, een wereld die eigenlijk niet plaatsvindt. Ook probeer je problemen op te lossen, die er nog niet eens zijn. 

Als je overbezorgd bent, ben je negatief en probeer je andere er constant ervan te overtuigen wat er eigenlijk allemaal wel niet mis kan gaan. 

En om dat mis gaan te voorkomen, bemoei je je overal mee, word je claimerig, ben je van slag als het anders gaat dan verwacht. 

Je helpt er dus niemand mee! Vooral jezelf niet! Het staat je eigen levensgeluk heel erg in de weg.

De ‘over’ van overbezorgd is als de ‘te’ voor teveel

Wat je ermee creëert bij de ander is onzekerheid, want voor de ander voelt het alsof je geen vertrouwen hebt in de manier waarop diegene iets aanpakt.

Eigenlijk is overbezorgdheid er in twee gradaties: een milde/lichte variant en een ernstige variant. 

Als je last hebt van de milde/lichte variant, dan bestaat je overbezorgdheid voornamelijk uit piekeren, kost het je een hoop extra energie, maar ben je nog wel in staat om het niet je dagelijkse leven te laten beïnvloeden.

Maar wanneer je last hebt van de tweede variant, de ernstige variant dan kan dit leiden tot angst en paniekaanvallen, heb je constant het gevoel de grip en de controle te missen, kost het je heel veel energie en beïnvloedt het je dagelijkse leven.

Hoe zorgen je helpen en overbezorgdheid je afremt

Zorgen zijn dus nodig, menselijk en goed om op een situatie in te kunnen springen. Mensen met gezonde zorgen, gebruiken ze als kernkwaliteit.

Overbezorgdheid, als mensen doorslaan in hun zorgen, zorgt juist voor een blokkade, werkt juist averechts wat betreft problemen oplossen en het kost onnodig veel energie. Je bent eigenlijk te overbeschermend. 

Mensen zijn wel geholpen bij zorgen, mensen zijn nog nooit geholpen met overbezorgdheid. Wees die zorgzame begeleider, maar neem niet andermans route af met je bezorgdheid gedrag!

In mijn blog Overbezorgd zijn zal ik verder ingaan hoe beter om te gaan met overbezorgdheid. Hierover later meer!

Ik zal je tips geven om het te herkennen en ik zal je tips geven om er beter mee om te gaan. Denk er maar eens over na: Wat gebeurd er als je je niet meer zorgen maakt dan nodig is? Vergaat de wereld dan?

Een stap naar een positiever leven. Durf jij het aan?

Wil je niet wachten op het volgende artikel en nu al tips ontvangen om met je overbezorgdheid om te kunnen gaan?

Bestel dan de e-cursus Nooit meer Zorgen of Stress

Je leert in deze e-cursus omgaan met je overbezorgdheid en je krijgt veel bruikbare tips om de overbezorgdheid niet je leven te laten beïnvloeden. 

De Newstart online training is op elke moment van de dag te volgen en je kan er altijd mee aan de slag, omdat het een online training is! 

Laat je leven niet meer beïnvloeden door je zorgen en ga ontspannen en stressvrij de rest van je leven door.

Klik op de knop hieronder om een eerste stap naar een positiever leven te zetten!

Ja ik neem de stap naar een positiever leven!

Klik op de knop om naar de cursus Nooit meer Zorgen of Stress van NewStart te gaan!

Ga direct naar de cursus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *