Stoppen met zorgen maken?

De stap naar een positiever leven door hulp te vragen en te zoeken!

Gemiddelde leestijd: 9 minuten
alleenstaande moeder hulp

Daar stond ik dan, met een drie maanden oude baby op mijn arm, uit het raam te kijken hoe zijn vader met zijn spullen vertrok. Hoe zal mijn leven er vanaf nu uit gaan zien? Moet ik stoppen met zorgen maken?

Het was klaar, niet meer het gezin wat ik voor ogen had, niet meer een vader die er altijd voor mijn zoontje zal zijn.

Ondanks dat ik mij tijdens dit moment niet zo voelde, ben ik hier toch sterker uitgekomen. Ik zal je vertellen wat ik heb gedaan en wat voor mij hielp.

Vallen, leren en weer opstaan

Het eerste wat er in je opkomt als je er alleen voor komt te staan is: Kan ik dit wel? Ben ik wel in staat om in mijn eentje voor een klein baby mannetje te zorgen? Kan ik hem wel alleen opvoeden? Hoe regel ik dit met werk en met mijn sociale leven?

De eerste tijd was ik vooral aan het zoeken om alles goed geregeld te krijgen. 

Het is namelijk wel even wennen om een ritme wat je jezelf net hebt aangeleerd, vanwege de komst van je prachtige kind, weer aan te moeten passen naar een alleenstaand ouder ritme. 

Vertrouwen in jezelf hebben

Ondanks alles waar ik tegenaan liep, zoals opvang en vrienden blijven zien, heb ik één ding uit deze periode geleerd: geef niet op, val-leer-sta weer op, maar vooral heb vertrouwen in jezelf! 

Laat je zorgen los en vraag om hulp als je dit nodig hebt. Het is geen schande om hulp te vragen of om je zorgen met iemand te delen.

Je zorgen maken over je kinderen

Want dat is wat het is. Je hebt als ouder, in een twee-ouder situatie, al zorgen rondom de kinderen. Als alleenstaande ouder werden deze zorgen bij mij verdubbeld. Dit gebeurt niet eens bewust, het is er gewoon opeens. 

Dubbele ouderrol

Je hebt namelijk het gevoel dat je een dubbele ouderrol moet spelen.Bij die dubbele rol, komen schijnbaar ook dubbele zorgen.

Als snel merkte ik dat deze zorgen niet goed voor mij waren. Daardoor ook niet goed voor mijn kind. Onbewust geef je dat krampachtige gevoel toch aan je kind mee en dat is helemaal niet goed.

Hulp zoeken én hulp vragen

Ik ben gaan zoeken naar oplossingen, om die zorgen los te kunnen laten, er beter mee om te kunnen gaan en ook om er anders naar te leren kijken. 

Dit heb ik met behulp van een coach gedaan, die aangesloten zit bij mijn huisartsenpraktijk. Ook heb ik een cursus/training gevolgd om mijn zorgen los te kunnen laten. 

Dit zijn twee oplossingen die voor mij werkte, uiteraard zijn er nog meer!

Stoppen met zorgen maken

Neem verantwoordelijkheid voor de problemen waar je je zorgen om maakt! Er zijn namelijk altijd dingen die je kunt doen om de situatie te verbeteren. 

Mijn coach leerde mij als eerst dat ik de zorgen moest accepteren. Zorgen horen bij het leven en zullen er altijd zijn. De mate ligt aan jou! 

stop met zorgen maken

Acceptatie

Accepteer je het en doe je er iets mee? Accepteer je het en doe je er niks mee? Of blijf je vechten tegen de zorgen, accepteer je het niet en worden de zorgen hierdoor alleen maar erger?

Ik koos voor acceptatie en ik koos om er iets mee te doen.

Daarnaast leerde deze man mij om dingen te doen die voor mij werken. 

Leren loslaten

Heb ik zorgen over hoe mijn kind het op het kinderdagverblijf heeft? 

Installeer de app die het kinderdagverblijf aanbiedt, zodat je alles kan volgen. Of bel soms even op om te vragen hoe het gaat. Laat het verder los. Als er echt iets is, dan bellen ze je wel.

Deze gedachten zorgde ervoor dat ik rustig naar mijn werk kon en ik wist dat ik mijn kind bij de leidsters achterliet die goed voor hem zouden zorgen.

Aan je zorgen werken

Een andere oplossing die voor mij echt hielp, was het op te schrijven en uit te werken op papier. Het maakt je hoofd leeg en je probeert om op deze manier je zorgen een plekje te geven.

Doemscenario’s

Ik schreef hele brieven waarin ik mijn zorgen en angsten beschreef. Alle doemscenario’s kwamen aan bod. Wat er allemaal wel niet met mijn kind of met mij kon gebeuren. 

Hoe meer ik ze opschreef en teruglas, hoe meer ik besefte dat die doemscenario’s echt nergens over gingen, dat er een zeer kleine kans was dat dit ook echt zal gaan gebeuren en hoe harder ik er eigenlijk om moest lachen. 

Ik besefte mij dat de meeste van mijn zorgen echt nergens over gingen. En die zorgen ben ik gaan loslaten!

Tuurlijk zullen er altijd zorgen blijven, dat hoort zo’n beetje bij het ouderschap en je wilt altijd het beste voor je kind. Maar er is dus een verschil tussen realistische zorgen en doemscenario zorgen. 

Toekomstige zorgen stoppen

Blijf altijd vooruitkijken en werk eraan om toekomstige zorgen te voorkomen. Heb je zorgen over de gezondheid van je kind? Zorg voor een gezond en gebalanceerd voedingspatroon, om zorgen in de toekomst te voorkomen. 

Dit is natuurlijk een enkel voorbeeld, maar zo kan je voor veel meer zorgen vooruitdenken en nu al ervoor zorgen dat je je zorgen weg kan nemen.

Als je eenmaal een positieve vibe hebt gevonden om met je zorgen om te gaan, houdt deze dan vast! Die houvast van je positieve vibe is erg belangrijk, er zal, of je het nou wilt of niet, altijd wel weer iets niet gaan zoals je wilt.

Een wijze les van mij

Uitdagingen en tegenslagen maken je sterker, wijzer, stabieler en uiteindelijk een zachter mens. Je bent mooi, krachtig en goed zoals je bent! Maak je lever mooier en leer omgaan met de zorgen die je hebt! Als ik het kan, kan jij het ook!

Een stap naar een positiever leven! Durf jij het aan?

Wil je vandaag nog meer tips om te stoppen met zorgen maken?

Je hebt in dit artikel een aantal tips gelezen om makkelijker met zorgen om te kunnen gaan. 

In de e-cursus ‘Nooit meer Zorgen of Stress” leer je nog beter met je zorgen om te gaan en krijg je veel bruikbare tips om de zorgen niet je leven te laten beïnvloeden. 

De Newstart online training is op elk moment dat jij tijd hebt en hiermee aan de slag wilt beschikbaar, vanwege de online e-training!

Ja ik neem de stap naar een positiever leven!

Klik op de knop om naar de cursus Nooit meer Zorgen of Stress van NewStart te gaan!

Ga direct naar de cursus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *