Hoe ouders leren ontspannen?

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Ontspannen kan als ouder erg lastig zijn, zeker als je zorg en stressgevoelig bent. Hoe het mij toch lukt om mijn ontspanningsmomenten als ouder te creëren, ga ik je in deze blog vertellen.

Mijn kind… mijn mooie lieve mannetje! Wat ben je een prachtig en uniek ventje. Je kan zo lief zijn, zo in je eigen belevingswereld en af en toe een wijsneus. 

Maar wat kan je je moeder een hoop kopzorgen geven en wat krijg ik soms grijze haren van de zorgen en de stress die dat oplevert! 

Even ontspannen als ouder

Ontspannen is voor de meeste ouders, uit onderzoek blijkt vooral de moeders, lastig om voor elkaar te krijgen. Vanaf het moment dat de kinderen opstaan tot de kinderen weer op bed liggen, staat in het teken van de kinderen. 

En daarna komt de rest nog. Opruimen, schoonmaken, wassen, strijken, alles klaar maken voor de volgende dag en voor je het weet lig je weer in bed. Zo gaat het zo’n beetje elke dag en al die dagen ontbreekt het aan ontspanning

Wat is ontspannen eigenlijk?

Hoe kan je er als ouder voor zorgen dat je, ondanks het drukke gezinsleven, toch elke dag aan een moment van ontspanning toe komt.

Ontspanning is het tegengestelde van spanning. Het houdt in je dat je lichaam en geest tot rust komen. 

Ontspannen is één van de belangrijkste dingen om gezond te blijven. Want als je ontspant neem je de tijd om je interne batterij weer op te laden. 

De boog kan immers niet altijd gespannen staan!

Even de tijd voor jezelf als ouder nemen en je kan er weer tegenaan! Want hoe leuk je je eigen kind ook vindt, het kost wel een hoop energie om altijd 24/7 voor je kind klaar te staan. Het is toch veel beter voor jezelf en je kind om uitgerust te zijn in plaats van uitgeblust?

Manieren om te ontspannen als ouder

Ik zal hieronder een aantal van mijn geheimen met jullie delen over hoe het mij lukt om te ontspannen. Niet doorvertellen hoor!

Prioriteiten stellen

Voor mij helpt het heel goed om prioriteiten te stellen. Op mijn telefoon maak ik in notes een overzicht wat ik op een dag echt gedaan moet hebben en daarna een aantal dingen met die gedaan kunnen worden als het uitkomt qua tijd en rustmomenten. Elke keer als ik iets gedaan heb, kan ik die van mijn lijst wissen.

Zo heb je kort een overzicht van wat echt even moet, blijft het lijstje overzichtelijk en geeft het letterlijk rust door het van het lijstje te wissen

Voorbereiding is het halve werk

Daarnaast bereid ik ook een hoop dingen ruim van tevoren voor. Zo vul ik alle broodtrommeltjes al de avond ervoor. Het liefst smeer ik alle boterhammen tijdens het koken. Een goede voorbereiding en een echte time-saver, aangezien je toch al in de keuken staat om te koken.

Geen tijd is geen prioriteit

Veel ouders roepen al snel dat zij geen tijd hebben voor rust en ontspanning. Want ja de kinderen, het huishouden, de boodschappen en… en… en…

Geen tijd betekent eigenlijk geen prioriteit! Je stelt geen prioriteit aan je eigen ontspanning! Nu je dit zo leest hoop ik dat je beseft dat wat ik zeg waar is. Dat er nu een kwartje valt met: ik stel inderdaad geen prioriteit aan mijn ontspanning. 

Ik kan ook de tijd vinden om wat meer rust voor mezelf te creëren. Waar wacht je nog op? Stel die prioriteiten en gun jezelf de ontspanning die je nodig hebt!

Geen schuldgevoel

Als ik tijd voor mezelf weet te creëren door prioriteiten te stellen, voel ik mij alles behalve schuldig. 

Onze kinderen hebben er namelijk niets aan als ik tijdens mijn ontspanmoment met een schuldgevoel zit, waardoor mijn hoofd nog steeds aanstaat en ik op die manier nog steeds niet kan rusten. 

Sterker nog, ik zeg tegen mezelf dat het goed is dat ik even tijd voor mezelf heb genomen, want op deze manier blijf ik een leuke moeder voor de kinderen. In die ‘me-time’ kan ik erg genieten van verwenmomentjes, als de manicure of de pedicure.

Misschien denk je nu wel dat ik een egoïstische moeder ben, omdat ik naar de manicure of pedicure ga. 

Sommige hoor ik bijna denken dat ik dan mazzel heb dat mijn kinderen zo makkelijk zijn dat ik die tijd kan nemen. 

Misschien heb je het gelezen en verklaar je mij echt voor gek, omdat het absoluut niet mogelijk is.

Is het écht onmogelijk?

Bekijk onderstaande lijst eens.

 • spitsuur ochtend en avond: eten, koken, aankleden, haren kammen, broodtrommeltjes vullen, goede schoolspullen mee, gym- en zwemspullen
 • schoonmaken: wassen, koken, strijken, opruimen
 • dingen regelen: opvang, oppas, school, geldzaken, inschrijven sport, vervolgopleiding, cadeaus,
 • brengen en halen school en opvang, sport, clubjes en speelafspraken
 • opvoeding en verzorging
 • thuisblijven bij ziekte kind

Heb jij drie of meer keer ja gezegd als dit een hoop energie van je kost?

Lees dan mijn stukje over prioriteiten stellen nog eens. En!? Is het nog steeds onmogelijk?

Bonustips om te leren ontspannen

Een aantal tip die je als ouder helpen, om meer ruimte en tijd te creëren om te ontspannen:

 • Neem een familiekalender, waarop je een weekoverzicht hebt.
 • Smeer tijdens het koken al de boterhammen voor de volgende dag.
 • Pak ’s avonds al de tassen in en leg ook de kleding alvast klaar.
 • Verdeel de taken eerlijk thuis, zodat alles in minder tijd geregeld is.
 • Regel carpool afspraken met ouders uit de buurt, zodat je niet elke avond hoeft te rijden en je maar 1x per week aan de beurt bent.

Een stap naar een positiever leven. Durf jij het aan?

Wil je vandaag nog meer tips om beter tijd en ruimte te creëren om te ontspannen?

Je hebt in dit artikel een aantal tips gelezen om als ouder makkelijker tijd en ruimte te creëren zodat je meer tijd hebt om te ontspannen. 

In de e-cursus Nooit meer Zorgen of Stress leer je nog beter met je tijd om te gaan en krijg je veel bruikbare tips om beter te kunnen ontspannen. 

De Newstart online training is op elk moment dat jij tijd hebt en hiermee aan de slag wilt beschikbaar, vanwege de online e-training!

Ja ik neem de stap naar een positiever leven!

Klik op de knop om naar de cursus Nooit meer Zorgen of Stress van NewStart te gaan!

Ga direct naar de cursus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *