Wil jij minder stress op werk?

De stap naar een positiever leven door minder stress op werk!

Gemiddelde leestijd: 11 minuten

Steeds meer mensen zijn op zoek naar manieren om minder stress op werk te ervaren. 

Je kent het vast wel! Na een aantal dagen te hebben gewerkt merk je dat je maar niet uitgerust bent.

Het ervaren van deze stress is op zich helemaal geen probleem, als je er maar goed mee weet om te gaan!

In dit artikel neem ik je mee in het delen van mijn praktijkervaringen. Je zult lezen wat ik er aan deed om minder stress op werk te ervaren. Lees je mee?

Spanningen in het onderwijs, stress moet minder!

Links vindt er een vechtpartij plaats, rechts moet ik een boek ontwijken dat naar mijn hoofd wordt gegooid en voor mij krijg ik een scheldkanon over mij heen, want waar haalde ik het lef vandaan om ouders te bellen en te zeggen dat het niet goed gaat op school!? 

Een school midden in het centrum van de stad, veel jongeren met een problematische thuissituatie en daardoor veel gedragsproblemen

En ik? Net afgestudeerd als docente, amper levenservaring en onbevangen voor de klas. 17 jongens en één meid die je dan moet leren hoe het qua normen en waarden hoort en dat een diploma toch wel van belang is!

Ik was zes jaar toen ik besloot om gymdocent te worden. Als het aan mij lag werd ik de beste juf van de wereld. 

Tijdens mijn stage kwam ik daar al snel op terug. Het onderwijs is toch een stuk pittiger en stressvoller dan ik had verwacht. 

En om dan de beste te worden… dat is nogal een opgave en voor mij gewoonweg onmogelijk.

Aan het eind van mijn studie solliciteerde ik voor een school in het centrum van de stad. Want zo jong en onervaren ik was, zo hard dacht ik ook wel die uitdaging aan te kunnen. En dat kon ik! 

Deze dappere meid liet zich niet uit het veld slaan, door een paar onstuimige pubers! 

Dat het veel spanningen en stress opleverde was een zorg die ik liet voor wat het was. Met alle gevolgen van dien!

Een volle agenda!

De laatste jaren zijn er veel stakingen geweest voor het onderwijs. De werkdruk is te hoog, hierdoor is het ziekteverzuim en de uitval hoog en het salaris wat men als docent ervoor terug krijgt is minimaal. 

In mijn ogen, de ogen vanuit het onderwijs, waren deze stakingen terecht.

Heb je enige idee wat wij dagelijks mee maken en hoeveel spanningen die bij ons kan geven?

Volle klassen, alle leerlingen op eigen niveau lesgeven, uitval van collega’s opvangen, voorbereiden, nakijken, de ontwikkeling van elk kind bijhouden, vergaderen over lopende zaken en zaken die nog gestart moeten worden en… en… en…

Al deze zaken zorgen voor veel spanningen bij het onderwijzend personeel.

Een vol hoofd!

Tot voor kort kwam ik elke dag moe en vaak uitgeput uit mijn werk. Mijn hoofd zat na een dag op mijn werk vol met alles wat ik had gezien, wat ik had gehoord en wat ik had meegemaakt. 

Vaak was ik gespannen en had ik hoofdpijn als ik thuiskwam. Lichamelijk is het geen zware baan, maar geestelijk vind ik het vaak een pittige baan.

Sommige verhalen en situaties van leerlingen zijn zo heftig, soms zelfs levensbedreigend, dat dit emotioneel veel van mij vroeg. 

Vaak zat ik thuis een potje te huilen, gewoon als ontlading van de dag. Sommige nachten lag ik uren wakker om alle verhalen van de leerlingen te verwerken. 

Er is een aflevering van ‘over de streep’ waar allemaal docenten aan mee deden. Een prachtige aflevering om te kijken en voor mensen die niet in het onderwijs zitten, misschien een slik moment van de verhalen die je daar hoort. 

Voor mij zijn dit soort verhalen bijna dagelijkse kost. In mijn blog Onmogelijk om je geen zorgen te maken! kan je verder lezen hoe ik dit programma heb ervaren.

Je zal het maar meemaken!

Zonder te veel in detail te treden, vergeet ik twee verhalen en de situatie die op school heeft plaats gevonden, nooit meer. 

Voor de liefste jongen uit de klas moest er een wijkagent komen om de jongen te beschermen. Iets in de relationele sfeer, wat men op school wilde oplossen. 

De tweede situatie is een mentor leerling van mij die als ‘investeerder’ werkte voor loverboys. Zonder schaamte en met een ijskoude blik in zijn ogen vertelde hij mij dit verhaal. 

Mijn mond viel open van verbazing. Ik kwam niet verder dan: ‘Dit is strafbaar!’. Dat had ik beter niet kunnen zeggen. Een bedreiging volgde en het gesprek was daarna klaar. 

Met een vol hoofd en gespannen schouders ben ik naar huis gegaan, die nacht heb ik slecht geslapen. De bedreiging en het verhaal van deze leerling heb ik de volgende dag op school gemeld. 

Daarna heb ik besloten: En nu is het klaar met deze spanningen!

Hoe ik ervoor zorgde om minder stress op werk te ervaren!

Thuis ben ik gaan uitzoeken hoe ik met deze spanningen kon omgaan, zodat het mij emotionele welzijn en onder andere mijn slaappatroon niet meer of veel minder zal beïnvloeden. Mijn doel was om minder stress op werk te ervaren.

Als eerste ben ik gaan leren mijn grenzen aan te geven. Het is niet normaal om een vol rooster te hebben en dan als mentor zo’n problematische klas te moeten aansturen. 

Er moest en er zal een co-mentor komen, om de lasten te verdelen. Dit was mijn grens en daar wilde ik iets mee doen.

Daarnaast ben ik meer plezier uit mijn werk gaan proberen te halen. Dit was voor mij een lastig punt, aangezien je voor een deel afhankelijk bent van de gemoedstoestand van de leerlingen. Maar door meer plezier uit de tijd met collega’s te halen, kon ik daar weer een stuk ontspanning uit halen. 

Als laatste ben ik gaan leren loslaten. Loslaten van dingen die niet nodig waren om mij druk om te maken. Het loslaten van zaken die ik niet hoefde te regelen.

In het begin had ik vaak het gevoel dat ik mijn werk niet goed genoeg uitvoerde en eigenlijk de kantjes ervan afliep. 

Het loont de moeite!

Maar het zal je verbazen… mijn lessen liepen nog steeds, de kinderen kwamen nog steeds naar school, collega’s gaven nog gewoon hun lessen. Alleen ik was een stuk minder gespannen en kwam daardoor ook meer ontspannen thuis! 

In deze periode heb ik geleerd dat je iets kan doen met de dingen waar je invloed op uit kan oefenen en alles waar je geen invloed op hebt, moet je los laten! Deze laatste tip, was voor mij een grote eye opener.

Intussen ben ik weg van deze school en geef ik op een ander type school les. Soms zijn uitdagingen heel erg leuk, maar deze horen je emotionele welbevinden en de lichamelijke spanningen niet te veel te beïnvloeden. 

Een beetje spanning is goed en hierdoor kan je vaak net wat presteren, maar deze spanningen waren niet gezond.

Wil je vandaag nog meer tips om minder stress op werk te ervaren?

Je hebt in dit artikel een aantal tips gelezen om stress te verminderen. 

Ik kan mij voorstellen dat je van bovenstaande manieren om stress weg te nemen liever nog meer informatie wilt of nog meer manieren wit ontdekken. 

In de online cursus van New Start, Nooit meer Zorgen of Stress, ben ik stap voor stap geholpen om te leren ontspannen en sta sindsdien weer super positief in het leven. 

De Newstart online training is op elk moment dat jij tijd hebt en hiermee aan de slag wilt beschikbaar, vanwege de online e-training!

Klik op de knop hieronder om een eerste stap naar een positiever leven te zetten!

Ja ik neem de stap naar een positiever leven!

Klik op de knop om naar de cursus Nooit meer Zorgen of Stress van NewStart te gaan!

Ga direct naar de cursus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *