Onmogelijk om je geen zorgen te maken!

Maar ietsje minder kan geen kwaad!

Gemiddelde leestijd: 11 minuten

Het is voor velen van ons heel natuurlijk om zorgen te maken, maar probeer je over je dingen eens geen zorgen te maken! 

Dit klinkt natuurlijk als een fantasiewereld waarin je je geen zorgen hoeft te maken, maar ietsje minder kan best vind je niet?

In dit artikel neem ik je mee naar de tijd dat ik elke week voor de buis zat om het programma Over de Streep te kijken! Verder ontvang je van mij een aantal tips hoe het beste met zorgen om te gaan!

Over de streep

Hoewel ik eigenlijk geen tv-kijker ben, zat ik wel elke week voor de buis voor het programma Over de Streep

Een prachtig en emotioneel programma, over leerlingen van verschillende scholen die zich kwetsbaar opstellen en meer over zichzelf vertellen. Met als doel meer eenheid en begrip voor elkaar te creëren.

De boodschap overbrengen!

Hoewel het een heftige en emotionele dag voor de leerlingen is die aan het programma meedoen, zijn alle leerlingen wel actief betrokken. 

De docenten die erbij zijn doen net zo actief mee en je ziet de groep gedurende de uitzending meer en meer ontwikkelen.

Over de streep heb ik als mentor al regelmatig tijdens mijn mentorlessen gebruikt. Dit deed ik meestal als er kinderen werden gepest of als er veel gedragsproblemen in de klas zijn. 

Dit programma laat namelijk zien hoe kwetsbaar iedereen is en wat er misschien wel achter het pestgedrag zit, maar ook wat het met een leerling doet als deze gekwetst wordt. 

Elke keer als ik het programma in de klas aan zet is het, op het snikken na, muisstil in de klas. Het kwartje is bij de leerlingen gevallen en mijn doel om het pesten in de klas te laten stoppen is gelukt.

Zó indrukwekkend, zó emotioneel!

De mooiste aflevering vond ik de aflevering met leerkrachten uit verschillende soorten onderwijs. 

Hierin kwamen verschillende docenten aan het woord die om de beurt hun verhaal vertelden over hun ervaringen en verhalen in het onderwijs. Bij de meeste was de emotie door het scherm heen te voelen. 

Voor de klas staan is een passie, wat je met een bepaalde liefde voor de kinderen doet. Dit vergt vaak veel van een docent zijn emotionele welzijn. 

De spanningen en stress die docenten met zich meedragen, is vaak niet te begrijpen. Deze aflevering maakten dit voor veel mensen buiten het onderwijs duidelijk.

Waardering voor de docent

Ik kreeg de avond van de uitzending ook veel berichtjes van mensen waarvan hun kinderen op school zitten. Een aantal zijn de volgende dag naar de winkel geweest om iets kleins voor de juf te kopen, om een stukje waardering te uiten. 

Misschien was dit niet het doel van het programma, maar voor onderwijzend personeel was het wel fijn dat wij een stukje begrip kregen voor ons werk.

Wie zal er nog meer over de streep gelopen zijn?

Het meest aangrijpende stukje van de aflevering met de docenten vond ik de ronde waar de docenten over de streep moeten lopen, als zij de stelling die wordt genoemd hebben meegemaakt of op een bepaalde manier hebben ervaren. 

De vraag was: ‘Heb je ooit wel eens een leerling gehad waarvan je wist dat het thuis zo onveilig was, dat je het kind niet met de ouder mee wilde geven en het liefst mee naar huis had willen nemen?’ 

Te veel docenten liepen naar de overkant. 

Met tranen in mijn ogen zat ik te kijken en ook ik zal over die streep gelopen zijn…

Geen zorgen maken is helaas niet altijd mogelijk

Als ik terugdenk aan de situatie die ik heb meegemaakt, breekt het mijn hart weer. Zeker nu ik zelf moeder ben, raken dit soort dingen mij alleen maar meer. Dit neem ik vaak mee naar huis, waardoor ik thuis nog met de zorgen van het kind zit. 

Als docent en mentor heb je weinig rechten en je mag, behalve de juiste hulplijnen inschakelen, verder zelf niks beslissen. 

Terwijl je weet dat een leerling thuis niet veilig is en je je afvraagt welke blauwe plekken er nu weer bij zullen komen, kan je alleen maar Veilig Thuis bellen en hopen dat zij er acute zorg op zetten.

Uit ervaring weet ik dat dit vaak niet het geval is. Dus lig ik na zo’n telefoontje alleen nog maar meer wakker en heb ik nog meer zorgen dan ik daarvoor al had.

Als docent heb ik regelmatig zorgen door dit soort situaties. 

Zorgen of het kind wel veilig is thuis, of de klappen wel of niet meer pijn doen, zorgen of de leerling de volgende dag wel naar school komt, of ik dan nog wel contact op kan nemen met de leerling… zorgen om alles. 

En hoe meer ik erin blijf hangen, hoe meer zorgen ik in mijn hoofd creëer.

Terechte én onterechte zorgen

Een aantal van de zorgen die ik heb zijn terecht. Maar veel zorgen zijn vaak gecreëerd als opeenstapeling van de zorgen die ik al heb.

En met die opgestapelde zorgen kan ik van alles in mijn hoofd creëren, behalve een werkbaar plan om die leerling te helpen. Terwijl het plan juist het belangrijkste is!

Na een teleurstellend gesprek met mijn teamleider, om mijn emoties even te kunnen uiten over de zorgen van die leerling, ben ik zelf op zoek gegaan naar verschillende oplossingen om beter met die zorgen om te kunnen gaan. 

Geen zorgen maken kan je leren!

Iedereen maakt zich wel eens zorgen, dat is heel normaal. Maar je regelmatig zorgen maken is helemaal niet wenselijk. 

Ze zorgen ervoor dat je minder van een moment kan genieten of dat je minder productief bent met dingen die je moet doen.

Zorgen zijn vaak nutteloos en ineffectief. Maar gelukkig zijn meerdere dingen die je kunt doen om je minder zorgen te maken.

Sterker nog: je kunt jezelf daarin trainen! In mijn blog Stoppen met zorgen maken kan je lezen hoe een alleenstaande moeder omgaat met zorgen.

Ik help jou graag een stapje verder!

Ik zal je een aantal tips geven die mij heel erg hebben geholpen om mijn zorgen meer los te kunnen laten.

  1. Maak een lijst van dingen waarover je je zorgen maakt. Zo maak je je zorgen overzichtelijk en voel je je direct lichter. Bespreek ze daarna met iemand die vertrouwt en die je gewoon je verhaal laat doen, zonder het direct te willen oplossen.
  2. Verdeel je lijst met zorgen in oplosbaar en niet oplosbaar. Begin eerst met werken aan de punten die op te lossen zijn.
  3. Zet elke dag een kleine stap om je oplosbare zorgen te verlichten. Met elke dag een kleine stap, zijn je zorgen na een bepaalde periode opgelost.
  4. Onthoud dat liefde soms ook betekent dat je moet loslaten en iemand zijn eigen fouten moet laten maken. Dat is moeilijk en soms onverantwoord. Maar vertrouw op je gevoel. 
  5. Durf dapper te zijn! Juist als je denkt dat je het niet kan, als je bang bent of als je je zorgen maakt

Een stap naar een positiever leven. Durf jij het aan?

Wil je vandaag nog meer tips ontvangen om beter met je zorgen om te gaan?

Je hebt in dit artikel een aantal tips gelezen om makkelijker met zorgen om te kunnen gaan. Ik kan mij voorstellen dat je van de tips liever nog meer informatie wilt of nog meer tips wilt krijgen.

In de online cursus Nooit meer Zorgen of Stress van New Start, ben ik stap voor stap geholpen om te leren ontspannen en sta sindsdien weer super positief in het leven.

De Newstart online training is op elk moment dat jij tijd hebt en hiermee aan de slag wilt beschikbaar, vanwege de online e-training! Voor mij is dit écht de beste manier geweest om mij echt goed te voelen!

Klik op de knop hieronder om een eerste stap naar een positiever leven te zetten!

Ja ik neem de stap naar een positiever leven!

Klik op de knop om naar de cursus Nooit meer Zorgen of Stress van NewStart te gaan!

Ga direct naar de cursus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *